Търсене в този блог

петък, 8 януари 2016 г.

Влиянието на кафето върху тялото ни / The impact of coffee on our body

Оказва се, кафето е по-скоро здравословен навик, отколкото опасен порок. Мненията са много и различни, но все пак кафето е част от нашето ежедневие и доказателствата за неговия положителен ефект върху тялото ни не спират да се появяват. Специалисти съветват обаче, да не се прекалява с консумацията. Нормалния дневен прием е от 2 до 4 чаши, в зависимост от човека. Нашата ежедневна чаша кафе се отразява на тялото ни много повече, отколкото предполагаме.Кафето ни събужда и зарежда с добро настроение, освен това химичният му състав оказва влияе на всичко в нашия организъм – от очите и белите ни дробове до червата и интелекта ни. Нека разберем как се случва това...


             Том Ханкс и Хали Бери / Tom Hanks and Halle Berry

5 минути:

Съединенията в кафето стартират незабавно процеса по изхвърляне на отпадъците в тялото, карайки ни да се забързаме към тоалетната – понякога дори само пет минути след първата глътка.
Затова е добре да пием кафе след хранене. То ускорява храносмилането като стимулира концентрацията на киселини в стомаха. Пиенето на празен стомах обаче може да раздразни лигавицата на червата, което води до дискомфорт и подуване на корема.
Кафето отваря дробовете ни, правейки дишането по-лесно, и леко повишава кръвното налягане, водейки до забавяне на сърцето (въпреки че ако пием твърде много, ще забележим обратния ефект).
Също така веднага ще усетим прилив на енергия, но само за около три часа преди ефектът да отслабне. Това е така, защото кофеинът всъщност не ни прави по-енергични, той просто ни кара да не усещаме умората. Така че, освен ако човек не е добре отпочинал, скоро отново ще започне да се чувства уморен.

20 минути:

В рамките на половин час на изпиване на чашата, нашият интелект получава тласък, тъй като кофеинът повишава концентрацията и изостря зрението. Ефект, подобен на този от прилива на адреналин.
Кофеинът е стимулант и 20 минути след изпиване на кафето започваме да се чувстваме по-бдителни и с повишена концентрация в работата. Според скорошно проучване кафето може да подобри паметта до 24 часа след консумация. Това може да не изглежда дълго, но повечето спомени от наученото се губят през първите няколко часа.

1 до 12 часа:

Настроението ни се повдига в рамките на първия час. По думите на учените, един час след пиене на кафе е налице намаляване на нивата на тревожност и засилено усещане за удовлетворение.
При хората, пиещи кафе редовно, рискът от депресия е по-малък. Прекомерната консумация обаче може да предизвика тревожност и безпокойство.
Нашето еспресо е по-мощно, отколкото можем да си представим. Кофеинът се абсорбира в рамките на 20 минути и остава в кръвоносната ни система повече от 12 часа. Умереният прием ни гарантира само положителните ефекти от кафето.
Статията е изготвена със съдействието на http://espressimo.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар